BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Thursday, 20 February 2014

~Di Antara Serius Dan Main2 ~

ASSALAMUALAIKUM, . . .

tibe2 tergerak hati nak menaip encik blog
hari ni,hehe. . .

kata2 dari Ustazah Fatimah Syarha
begitu memberi impak kpd diri. . .

tak rugi ak join talkshow
Aku Ada Wali tu. . .

if betul lelaki serius,
dia bukan datang mengorat kau,
tapi dia mengorat WALI kau. . .

mengorat wali kat sini
bukanlah kata menggedik2 dgn mak abah,
mengorat kat sini means
he shows his effort to make u as his wife
in a right way. . .

tu, baru betul. . . .

bukan kata bile die berkenan dkat kau,
die pegi mengorat kau,
tu sah2 la die xde keberanian nak
jumpe mak abah kau. . .

andai kata die memang serius nak jadikan kau
ni sbagai teman hidup kau,
dia xkan teragak2 utk jumpa WALI kau. . .

tapi,
aku pun xtau lah. . .
tibe2 terdetik soalan dlm hati. . .
yg dah jumpe wali ni,
kenapa kau nak sia2kan org
yg dah kau yakin dgn pilihan kau?
maksud aku,
ok, 
kau dah nekad jumpe wali die,
then,
dgn senang2 je ke bila kau dah xsuka,
kau biar mcm tu je?
tak ke mcm sia2 je kau pegi jumpe wali die?
and bila wali dia dah yakin dgn kau,
kau blah mcm tu je?
bro, this is not a game!!
once perempuan bawak lelaki jumpe dgn parents, keluarga dia, 
tu maknanya, perempuan tu mmg serius la dgn kau.. 
ni brdasarkan pengalaman sendiri...

ye,
aku tau,
kita hanya merancang,
allah yg tentukan. . .
tapi,
allah dah kata,
allah xkan ubah nasib sesebuah kaum,
andai mereka xberusaha sendiri. . .
dah tu,
kenapa tak nak usaha to make it become reality. . .

again,

teringat kata2 encik jai masa dlm kelas. .  .

dah awak kalau mmg betul2 nak kat dia,
walau susah mcam mana sekalipun,
awak USAHA lah!!
jgn banyak bagi ALASAN!!
begitulah kata2 encik jai. . .

betul,
andai kita mmg betul2 nak sesuatu,
kite sendiri kene usaha. . .
mcm sbagai contoh,
bila kita lapar,
kite kene pandai la cari mkanan.  . .
tapi, andai kata makanan tu dah ada depan mata,
still,
kite kene usaha utk dekatkan makanan tu,
then suap makanan tu smpai la
masuk ke dlm mulut kita. . .
nampak istilah USAHA kat situ??

simple je tapi
tak ramai yg buat.  . .
hanya berserah tanpa sebarang usaha. .. . 

ibarat menunggu je makanan masuk ke dlm mulut
tanpa sbarang usaha utk gerakkan tangan
utk capai mkanan trsebut.. . .

aku skrang hanya mampu menghela nafas yg panjng. . .

aku rasa aku dah usaha dah,

yg selebihnya,
aku redha, pasrah, berserah pda Yang Esa. . .

moga2 Allah tentukan yg terbaik utk aku dan dirinya. . .



wassalam. . . .

Wednesday, 12 February 2014

~takdak title~

assalamualaikum. . .

Alhamdulillah,
masih Allah bagi kesempatan utk bernafas, , .

sibuk sikit akhir2 ni. . .

ok,
tipuuu
sibuk banyak sebenarnya. . .

dan bakal sibuk utk hari2 yg mendatang. . .

rindu encik blog. . .
lama xtulis. . .

tak menyempat nak taip. . .
asal bukak,
mata pun dah kuyu, badan dah letih, then
end up dgn tutup je tanpa sbarang jejak. . .

ni pun menunggu detik nak g meeting. . .

kena susun jadual bebaik la nanti sbb
 masa tu kan emas,. . .
bila bunyik emas,
dah confirm2 la mahal, kan?
so,
hargai masa yang ada. . .

lately,
ramai jgk yg tegur aku mcm dh kurus sikit,
eh,ye ke?
aku rase mcm biase je?
hahaha. . .

entah,
mungkin sbb xsempat nak jaga makan,minum,
rehat dan sebagainya,
nampak xbrmaya skit kot?
kuikuikui. . .

xpelah,
bagus jgak mcm ni,
dpt jgk kurus,kan?
tapi,
part bila dah xjaga makan,minum,tido ni
ade plak side effectnyaa.. . .
sakit lama berulang lah. .. 
migrain lah,
gastrik lah. . .
haa. . .
yg ni mmg xleh biarkan. . .

kene jaga. . .
kene sayang diri sendiri. . .
kalau diri sendiri xjaga,
sape lagi yg nak jaga,kan?

hahh,
tau pun. . .
*tepuk dahi. . .





in shaa allah,
Allah kuatkan aku utk lalui sume ni. ..

wassalam. . .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...