BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Sunday, 28 July 2013

~what to say~

ASSALAMUALAIKUM. . . . .


Uhm. .. 

xsabar nak cuti panjang. . .

lelah, penat, jenuh ng sume ni dah. . .

aku xmampu lagi nak tgok 
segala kemesraan yg kau tunjuk tu. . .

what else should i say?

it's nothing,right?

bi,
thanks utk nasihat pgi tadi. . .
aku appreciate sgt2. . .

die kate,
aku patut bagi ruang pada diri aku sndiri. . .
we dun know if we dont try.  . .
take the chance, . .
mane tau mmg ni utk mu,long. . .
tu kata2 bi. . .

in shaa allah,bi. . .

tapi,
aku takut bnde yg sama berulang lagi. . .

ramai yg nasihat,
u shud try with it. . .
be the new person,build a new life. . .

but,
it's not easy. ..

what to say. . .

this is not so good. . .

mengharap sinar kebahagiaan,
penat aku cari,
penat aku nanti. . .

mungkin blom masa ia kunjung tiba. . .. 

said someone to me,
qah,
aku doakan mu. . .
sape pun yg mu pilih,
aku doakan mu bhgia. . . .

tapi,
sinonimkah prkataan bahagia itu dgn aku?

tidak. . .
tidak sama sekali. . .

xpelah. . .

ape2pun,
berbalik pada takdir ALLAH. . .
kalau mmg dialah takdir utk aku,
aku terima apa adanya. . .

and,
brharap sangat. . .
jgn main2 lah kalau nak. . .
prbezaan tu atas dunia ni je,
yg penting,
kita tau yg kita same je kt mata ALLAH,ok?
;)


taaruf je dulu,
then,
it it's meant to be,
it will be . . .

awak,
saya cari keikhlasan,
saya jugak cari pemimpin utk keluarga sy nnti,
saya jugak cari imam utk solat saya nanti. . .

apa2 pun,
redha Illahi yg kita cari. . .
harap awak pun sama mcam saya. . .

saya bukan bidadari. . .
saya tak cantik,

saya cuma manusia,
saya ada kelemahan, kelebihan sya sendiri. . .
jgn harapkan kesempurnaan dari saya sbb
manusia takde yg sempurna. . .
jgn pula harapkan kemewahan,
sbb sy dri keluarga yg biasa je. . .



nasihat buat aku, kau, dia dan kamu

Thursday, 25 July 2013

~Aku diuji lagi,alhamdulillah~

ASSALAMUALAIKUM. . . .


Aku diuji lagi kali ini. . .

alhamdulillah,
Allah sayangkan aku, in shaa allah. . .

bila diuji,
terasa sgt dekat dgn DIA,
Maha Pencipta. . .

DIA xnak aku lupakan DIA walau sesaat. . .
allahu allah. . .. 

kali ni,
sungguh berat ujianNYA. . .

Semalam,
bila on da way balik ke rumah,
kereta aku mati di prtengahan jalan Kuala Besut. .  .

mase tu tngah kejar green light tp
tup tup,
kete mati mcam tu je. . .

allah. . .

kelam kabut sngt since,
aku balik berdua je ng nedi. . .

ape nk dibuat?
dh la xreti psal kereta. . .

terus, call abah. . .
smbil2 tu,
ramai jugak yg xprihatin,
hon2 aku. . .
sedangkan mase tu,
aku dh bukak bonet depan kete aku,
nk buat signal emergency tu,
mmg xleh la since kete mmg xleh nk start lgsung. . .

aku expect bateri la since
hari tu ag die buat hal . . .

tapi,
alhamdulillah,
dlm brpuluh2 org yg xprihatin kt jalan tu,
ade jugak hamba allah yg tolong aku
tolakkan kete ke tepi jalan agar xhalang org lain. . .

die tolong mgkin sbb kesian dgn kami since
dah la pompuan. . .
xkan nk tolak sorg2 kete tu,kan?
tu org yg ade manner, and brtimbang rasa. . 
yg takde,
hon2 n marah2 sesuka hati. . .

then,
terus ucap thanks kat abang yg tolong tu,
moga allah plak balas jasa abg. . .

next,
aku terus jalan sorg2 utk cri kedai sparepart. . .
jauh jugak brjalan,
alhamdulillah. . .
ade satu kedai. . .

pegi tanye tauke kedai ade x bateri kete,
tp die ckap xde. . .
hancur remuk hati aku,tapi
prkataan tapi dri tauke kedai
sedikit sbnyak bgi aku harapan. . .
die suruh aku cri kedai sbelah. . .

tanpa buang mase,
trus pegi. . .
tanye then,
alhamdulillah ade. . .
namun,
masih ade tapi. . .
die ckap die xde pekerja utk tlg pasang since
aku mmg xreti nk psang bateri kereta tuuu. . .

tunggu dgn sabar. . .
namun,
alhamdulillah,
sekali lagi allah bantu aku. . .

ade sorg pekerja dari kedai first yg aku pegi tu nk tlg. . .

dah la mase tu luupa nk bawak purse,allah. . ..

naseb baik la tauke tu baik hati. . .
die suruh aku byar kt pkerja tu duit die.. . .

terus aku berlari ke kete aku. . .
die follow aku dari blakang. . .

smpai je kt kete,
die terus tlg psang. . .

alhamdulillah,
hidup kembali syg aku nih. . .

then,
byar duit. . .
terlupa lak pasal warranty. . .
then,
terus buat uturn utk pegi amik kt kedai tu. . .
trnyata,
ade hikmah pasal warranty tu. . .

trnyata aku silap kira duit. . .
aku bagi duit xckup kt tauke tu,
maklumla, mase ngah gelabah. . .
sume jadik huru hara,kan?

aku mintak maaf dgn tauke tu,
tp syukurlah die faham . . .
die plak suruh aku relax. . .
maaf tauke,
sy xberniat nk tipu or pape pun. . .
terus aku bagi duit balik kt die then
mntak maaf skali ag atas salah aku. . .
die ckap xpe n still
suruh aku tenang. . .



alhamdulillah,
dipertemukan dgn org2 yg baik2 n
percya then dpt tlg aku. . .

tauke kedai2 tu,
sumenye berbangsa cina. . .

tapi,
diorang masih tlg aku yg memerlukan ni. . .
syukur sgt2. . .

dlm minggu ni,
berderet ujian datang menimpa diri. . .

bersyukur,
sbb setiap dugaan yg datang tu,
maknanya Allah masih syg n igtkn kita. . .
DIA xnk kite jadik lalai. ..

bile kite diuji,
terus kita sebut nama allah,kan?

nmpak x kat situ yg ujian tu
sbenarnya utk kita kenal n syg allah lagi dan lagi?

sabar duhai hati. . .

senyum walaupun diuji . . .

dan, teruskan prjalanan balik. .  .
agak lewt smpai smlam. . .
tp, syukur alhamdulillah. . .

allah masih panjangkan umur aku, .. . 
;)





wassalam. . . . ;)

Wednesday, 24 July 2013

~Saat Lafaz Sakinah~

Heningnya

Sunyi suasana
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa

Diterjemah hanya
Sebak abah tangis ibunda

Adalah aku wali puteriku

Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Chorus

Dulu esakannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu
Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur

Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah

Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu


Mula2 dengar lagu ni,
aku xdpat nak grab liriknya,
since xbape nk jelas sgt.. so,
balik je bilik,
terus google lirik lagu ni. . . .

allahu allah. . .

trnyata mendalam sungguh lirik lagu ni. . . .

sayu, sebak tatkala dengar, hayati lagu ni. . .

mengalir jugak airmata. .. . .

lagu ni rupanya pesanan sorg ayah pada menantu lelakinya. . .

bagi tanggungjawab utk jaga puterinya. . .

sbb tu tajuknya saat lafaz sakinah. . .

mmg, mmg selepas akad,
sorg wanita tu diamanahkan pada suaminya,
tapi die masih milik ibubapanya. . .

wanita,
sekalipun aku,kau, dia dan kamu dah jadik isteri orang,
jgnlah pula lupa pada si ayah dan ibu
yg brsusah payah membesar, mnjaga, mndidikmu. . .

si suami kpada wanita,
wanita itu mmg tidak akan terputus tali ikatan
antara dia dgn kedua org tuanya....
jgn kamu lupa ikatan itu. . .

kebanyakan dari kita,
after nikah,
kita lupa tanggungjawab pada org tua kita. . .
nauzubillahi min zalik. . .

ingat asal usul kita dari mereka. . .
tanpa mereka,
xkan lahir kita kat dunia ni. . .

abah,ma,
in shaa allah,
iqah xkan lupakan jasa,pengorbanan abah,ma. . .

maka,
dgn itulah abah,
iqah akan turuti sgala kemahuan abah. . .

in shaa allah,
bakal calon suami iqah,
abahlah yg tentukan. . .

jika dia baik pda abah,
maka, in shaa allah,
baik jugalah juga pada iqah. . .

iqah xnak cari org yg xleh nk hargai abah. . .

biarlah suami iqah nanti,
bukan hanya jadi menantu abah,
tapi dia jugak leh jadik anak lelaki abah.. . .

maknanya kat sini,
hubungan antara kita rapat. . .

xperlu la sampaikan iqah kene pilih. . .

itu maksudku.  . .

in shaa allah,
jika baik diri kita,
maka in shaa allah, baik jugalah bakal suami/isteri kita. . .
namun,
jika sebaliknya yg berlaku,
pasti ada sesuatu hikmah. . .
jika dpat jodoh yg kurang sesuai,
tu maknanya, ALLAH nak kita
bimbing dia. . .

husnunzhon pada takdir Allah.. . . .








wassalam. .  . ;(

Sunday, 21 July 2013

~Kejutan~

ASSALAMUALAIKUM. . .  . . .


Alhamdulillah,
it's 13th of Ramadhan. . .

cepat sungguh masa berlalu. . .

berharap sangat bulan Ramadhan tidak berlalu pergi lagi. . 

namun,
masa begitu mencemburui kita. . . .

berdoa agar Ramadhan kali ini
bukan Ramadhan yg terakhir utk aku,kau,dia dan kamu. . . .
ameen, in shaa allah. . .


kejutan. . . .

allahu allah. .. .

semalam,
setelah bangkit dari sahur,
sume ok je, but
mase dlam kelas methodology,
sakit yg tak tertahan lagi. . .

then,
aku gtau k.u aku yg aku dh xtahan
ng sakit ni,
terus die pegi ckap ng madam n
madam ask me to go to hospital terus pagi tu. . .

aku hanya menurut,. . .

pergi ke h.e.p utk mntak izin ke HSNZ. . . .

Sangat lama prosedurnya hingga aku rsa mcm nk give up. . .

selesai urusan di h.e.p,
ke kelas semula utk brtemu madam utk tandatangan. . .

then,
emon kate tggu je kt kelas,
nnti die datang amik then terus g hospital. . .

hanya ALLAH yg tahu. . .

diam je merenung di tepi tingkap kereta emon. . .

emon sempat suruh aku berbuka je since 
it's fasting month and die takut aku xdpat tahan. . .

aku tengok kat die then ckap yg
aku syg sgt nak tnggal puasa. . .

yelah. . .

mane la tau ni mungkin  ramadhan yg terakhir utk aku. . .

xpe,
Allah akan kuatkan aku,
pujuk hati yg kian menjerit, meraung dan meronta. . . .

smpai di hspital . . .

prosedurnya tetap sama,
mengambil masa. . .

bila sampai turn aku,
terus masuk ng emon. . .

consult ng doctor,
then terus,
doctor buat appoinment utk operate. . .

aku terkejut dgn tarikh yg
doctor catatkan utk aku dioperate. . .
28/8/2013. . .

meaningnya,
lagi sebulan je, . .


allahu allah. . .

mmg betol,
this is just a minor surgery,
but anything can happen, kan?

aku,kau,dia, kamu tak tahu. . .
yg Maha Mengetahui hanyalah satu
Allah Yang Maha Mengetahui. . . .

apa aku patut cakap kt abah? abg? umi?

sejak dari awal ag abah xnk bgi aku
permission utk operate. . .
dah tu,kali ni??

doctor pernah pesan kat aku,
before pape terjadi,better operate cepat. . .
kalau x,
kuman tu boleh je merebak n boleh je
create sakit lain plak. . .

yelah,
mane aku tau perangai kuman. . .
kau tahu?
tak tahu,kan?
yg tahu still DIA yang SATU. . .

So,
aku fikir utk mase depan aku,
aku setuju je operate. . .

boleh je nak buat senyap2 operate tu
tanpe pengetahuan abah n family aku,
tapi
andai kata
operate ni penghujung bagi segalanya?

tak ke sedih abah n family aku?

sekali lagi aku tekankan,
walaupun this is just a minor surgery,
tapi still, 
anything can happen,kan?

since,
kesihatan aku ni dah la
xmcam org lain. . .

uhm . . .

classmates aku alhamdulillah,
nmpak sume concern pasal aku. . .

bertanya khabar,
dan alhamdulillah,
siap mendoakan aku.  . .
itu yg aku harapkan; doa. . .


andai ini yg terakhir untuk aku,
berilah kemanisan akhirat untukku, ya Allah. .. . .

aku nak sangat bertemu kembali dgn arwah ibuku. . .

beberapa hari ni aku asyik mimpikan dia je. . .

kalaulah mimpi tu adalah kenyataan. . .
;(

doakan keselamtan aku. . .

doakan after operate,
kesihatan aku xlagi terganggu. . . 

maafkan salah silap aku . . .
halalkan sume makan,minum dan segalanya. . .
kalau ada hutang yg aku xtunaikan dgn korang,
datang and tuntutlah. .  .
aku xnak hutang ni menjadi penghalang
utk aku pergi dgn tenang. . .

jaga diri, jaga hati, jaga iman. . .

p/s: -syg, jgn hanyut dgn dunia yg baru kau nak kenali,
kerna akhirat yg kekal pasti menanti. . .. . .

- syg, jgn mulakan sesuatu yg sebelum ini 
kamu jaga dari terjebak,
kerna aku pasti tiada satu pun 
yg indah seperti yg kamu sangkakan. . .

syg,
panggilan syg ini bukan buat kekasih hati,
tapi buat insan2 yg sangat aku sayang. . . .


wassalam. . .    ;)

Monday, 15 July 2013

~Ambillah ia kembali~

ASSALAMUALAIKUM. . . .


cepatnya masa berlalu. . .

baru celik pagi, now dah nak pejam balik mata ni. . .
rupanya dah malam. . .

inilah hidup di dunia akhir zaman. .  .

masa pantas berlalu 
kadang2 tanpa sedar....

jadi,
selagi diberi nafas pinjaman dari Illahi,
persiapkanlah bekal utk dibawa ke sana,
hanya bekal yg baik akan membela. . .
yg akan membantu kita tatkala kita kelemasan. . . .


aku ingin dibimbing,
bukan dihukum . . .

maka,
bimbinglah aku tatkala aku hilang arah tuju,
jgn hukum aku begitu saja. . . .


tenangkanlah hati ini ya Allah,
damaikanlah hati ini ya Illahi,
peganglah hati ini ya Rabb,
peliharalah hati ini ya Tuhan. . . .

aku merintih padaMu duhai pemilik hati,

andai aku tidak mampu utk mnjaga lagi hati ini,
Kau ambillah ya Allah,
Kau ambillah hati ini kembali. . . .

moga ia kembali tenang berdegup hanya utk
memuji namaMu Ya Illahi. . . . .




maafkan segala kesilapan, kesalahan yg telah 
aku lakukan dgn sedar ataupun tanpa sedar. . . .

hablullah, hablul minannas. . . .


wassalam. . . .

Thursday, 11 July 2013

~Mencari arah tuju~

ASSALAMUALAIKUM. . . .

Allahu ALLAH. ..

Pejam celik, pejam celik,
dah genap 3 hari kita berpuasa. . . .

syukur ALHAMDULILLAH,
ALLAH masih mempertemukan aku,kau,dia dan kamu
pada ramadhan kali ini. . . .


lama dah xupdate blog,
been very busy. . . .
plus,
not in da mood to write anything. . . .

mencari arah tuju?

eyup,
sangat buntu untuk memulakan perjalanan tanpa hati. . . .

sebenarnya,
ade 2 bende dlm aku mencari arah tuju ni. . .

first,
utk program BIG. . .
kali ni aku diamanahkan
utk mnjadi pengerusi BIG utk kelas aku. . .

and,
amanah ini mmg sangat berat utk dipikul,
namun, 
aku yakin aku akan dapat bantuan dari DIA, 
classmate n jugak tutor aku. . .

utk program kali ni,
kami kene berkhidmat utk masyarakat. . .

setelah berunding dgn tutor n classmate,
kami memilih utk ke rumah anak2 yatim
dlam bulan puasa ni. . .

namun,
terlalu banyak kekangan utk merealisasikn misi ini. . .

rumah anak2 yatim dh penuh di 'booked'
sempena bulan ramadhan ni. . .

sudah puas aku dan rakan2 mncari,
namun,
masih tiada berita baik. . .

namun,
aku menganggap ini sbagai ujian buat diriku
utk sedar bahawa
tak semua yg kita nak, kita akan dapat dgn mudah. . .

mungkin selepas halangan demi halangan ini,
akan datang suatu berita gembira buat aku dan rakan2,
ameen in shaa allah. . .
mudah-mudahan begitulah hendaknya. . .

namun,
sbgai langkah persediaan,
kami buat plan B in case if plan A 
xkan mncapai kenyataan. . .
so,
alhamdulillah,
dah ade back up plan utk tu. . .


then,
the next thing is bout my life. . . .

aku masih mencari arah tuju. . .

aku masih buntu utk meletakkan diri aku. . .

aku tahu sudah tiada sebarang harapan utk aku,
tapi masih,
aku tidak tahu arah mana yg patut aku tuju. . .

toleh ke kiri,
masih tidak bergerak,
aku masih di titik yg sama. . .

toleh ke kanan,
masih tidak berganjak,
masih, aku masih di titik yg sama. . .

tiada arah tuju,
walaupun aku tahu apa yg aku mahu,
cuma,
masih dan masih,
aku masih buntu. . . .

aku sangat berharap,
sempena bulan yg mulia ni,
aku dapat mencari arah tujuku. . .

aku berharap agar DIA menunjukkan jalan utk aku tuju. . .

namun,
jika masih buntu,
mungkin belom masanya untuk aku menukar arah tuju. . .
mungkin juga aku harus berada pada arah yg sama,
namun cuma harus
menukar caraku. . . .






Tuesday, 2 July 2013

~Biarlah~


biarlah org nak kata pe,
aku masih di sini. .  .

masih ditakuk lama,
masih menanti ruang kosong utk diisi. . .

masih masih dan masih merasa sakit. . .

mengapa sukar utk aku lupakan segalanya?

mengapa begitu sakit terasa bila 
ku ingin
buang semuanya?

bagaikan ditoreh tidak berdarah 
namun
parut luka masih yg sama. . .

malah makin parah. . .

ketahuilah bahawa aku
masih aku. . .

masih seperti dulu. . .

sakit,pedih. . .

hanya aku yg tahu,
hanya aku yg rasa. . .

allahu allah . . . .

moga aku sempat bertemu RamadhanMU.  . . .

agar aku bisa melepaskan semuanya pergi. . . .
 ;(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...