BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Saturday, 30 November 2013

~Tak sia-sia~

ASSALAMUALAIKUM . . .

Alhamdulillah,
masih diberi kesempatan utk brnafas. . . .

alhamdulillah jugak,
sbb aku diberi kesempatan utk keje. . .

wlaupun kejap,
tapi
aku yakin,
byk pngalaman yg bakal aku dpt nnti. . .

keje ape?
in shaa allah,
promoter cadbury. . .
heee. . .

sinonim dgn aku yg sukakan makanan,kan?
ops!

ok, dah. . .

bukan tu topik aku hari ni. .. .

smalam,
entah kenapa,
hati terdetik dan tangan pun menggedik
nak stalk org.  . .
sbenanrnya, bukan stalk,
aku cuma mncari kebenaran. . .
mncari panduan,mncari maklumat. . . .
hehhh. . .

then,
alhamdulillah . . .
Allah tu Maha Kuasa. . .

aku mintak petunjuk dari DIA,
dan alhamdulillah,
aku dapat cari ape yg patut aku tahu. . .

pda mulanya lpas tau kebenaran tu,
aku rasa agak terkilan,
tapi tak keterlaluan rasa terkilannya. . .
kerana apa?
kerana aku tak meletakkan hrapan yg tinggi,
sbb tu tak sakit mana pun 
utk jatuh utk sekelian kalinya. . .

ditipu,tertipu. . .
mungkin tu words yg betul utk describekan situasi ni. . .

aku tak pandai menilai. . .
aku mudah percaya cakap org. . 
aku mudah kasihankan org. . .
that's my weaknesses. . .
mungkin org tau and gunakan kelemahan aku
utk tipu and gunakan aku. . .
takpe,
still. . .
aku bergantung pada Allah. . .

sejauh mana kau mampu utk tipu aku,kan?
sbb aku takde pngharapan melainkan
aku mmilih utk brharap pada Illahi. . .
dan,
alhamdulillah. . .
Allah masih jaga hati,perasaan aku.  . .

pada org yg dah tipu aku tu,
takpelah. . .
kau brjaya tipu aku tapiiii,
brjaya hanya utk seketika je. . .
aku dah tau semuanya. . .

betul kata org tua,
jgn mudah percaya pda org,
kene jugak selidik latar belakang org
 agar kita ni
tak mudah ditindas. . .

alhamdulillah. . .

sbb dngar ckap org tua,
maka,
aku bertindak dgn cpat. . .
dan,
cepat juga aku dapat resultnya. . .

baik sungguh budinya hinggakan
aku hampir terpedaya. . .

manis sungguh celotehnya hinggakan
aku hampir terjatuh. . .

tapii,
bukan mudah. . .

teringat suatu ayat;
jika kita jaga solat, maka Allah akan menjagamu. . .

jika kita jaga hubungan dgn Allah,
maka Allah akan jaga yg selebihnya utk kita. . .
subhanallah. . .

yakin dgn qada' qadar dari Illahi. . .

utk waktu,saat ini,
biarlah aku sendiri. . .
mencari jalan pulang pada Illahi. . .



wassalam. . . .


Tuesday, 19 November 2013

~Nak cari kerja,nak cari kerja~

ASSALAMUALAIKUM. . . .

Ahhaaaaa. . .. .

Alhamdulillah,

tamat sudah exam final sem 2,
now kami anak2 ipg
sedang bercutiiiiiiii panjanggggg. . . .

alhamdulillah utk nikmat masa lapang
yg Allah kurniakan pda kami ni. . .

tapi,
diri aku masih berkira2 utk cari kerjaa. . .
act,
dah pun putar2 kat area rumah
utk carik kerja kosong,. . .
tapi,
nasib xmnyebelahi aku. . .

still,
takdak kedai yg nak pakai pekerja. . .
plus,
takde sgt kedai yg nak pkai pkerja parttime...

ak nak cari kerja ni bukannya apa,
nak cari duit poket sikit. . .
yelaa
bukannya ape,
nnti cuti ni abes,
haru jugak nak hdup 
smntara nk tggu dpt elaun nnti naik sem baru. . .

so,
sbb tu la nk cari kerja. . .
nak cri sedikit duit. . .

ade jugak yg mmbantu aku usha2 kerja part time ni. . .
hehehe. . .
tapi,
still xde lagi. . .
tngah menanti berita lagi la. . .
die suruh je aku pi cari lagi,
tp,
since hujan xberenti,
malas plak nak kua sensorang. . . 
sy tunggu berita dari awak je la,k?
hehehe :P

sy mengharap ni,tau?

uhmmmm. . .

sekali lagi,
Alhamdulillah dgn jalan yg aku pilih. . .

Allah kurniakan ketenangan pada aku. . .

mungkin benar,
inilah jalan takdir untukku. . .

betullah kata pujangga. . .

setelah ribut taufan datang melanda,
akan muncul jua sang mentari yg menyinari hidup ini. . .
setelah datangnya hujan,pasti datangnya sang pelangi. . .

aku yakin dgn janjiMU ya Allah. . .

sinar bahagia kan datang selepas berlalunya duka. . .



wassalam. . .


Monday, 11 November 2013

~See the EFFORT~

ASSALAMUALAIKUM. . . .

allahu allah. . .

lame betul diduga dgn kesihatan,
skrg,
alhamdulillah. . .
sihat hampir sepenuhnya. . . .

mungkin jua gara2 musim exam yg 
tengah dilalui skrg. . .
sedikit sebanyak menggangu gugat prestasi kesihatan. . .

tengok title,
see the effort?

ade 2 bende aku nak cakap psal SEE THE EFFORT ni. . .

first,
tengah2 musim exam ni,
usaha selagi terdaya. . .
sebab?
Allah tengok pda EFFORT kite. . .
kuatkah EFFORT kite utk berjaya tu?
kalau kuat,
alhamdulillah and in shaa allah,
berbaloi2 lah hasilnya nanti, in shaa allah,ameen. . .

namun, 
andai ada yg terkurang,
in shaa allah,
Allah akan cukupkan asalkan
kita ikhlas dgn EFFORT kite tu
biarpun tak seberapa . . .

then,
yg keduanya. . . .

SEE THE EFFORT ni. . .
psal bende yg aku sndiri kalut pikir. . .
kalut duk cari jalan penyelesaian. . .

benar kata orang,
jika nak sesuatu, usaha sungguh2. . .
andai tak dapat,
at least, kita dah usaha. . .

utk sekelian kalinya,
aku akur dgn kata2 tu. . .

awak,
sy tak pandang kata2 je,
saya pndang EFFORT, awak. .. 
EFFORT awak nak buat sy jadi milik awak,
EFFORT awak xnak kehilangan sy,
EFFORT awak nak jadikan siapa sy dlm hidup awk.  . .
tiada yg lain,
EFFORT awak, EFFORT. . .

kalau setakat tabur kata2,
susah org nak percaya. . .
mulut bisa brkata bende yg xbenar. . .

tapi,
andai EFFORT awak kuat nak jadikan
sesuatu yg awak katakan kat sy tu kuat,
yg tu lah yg sy nampak. . .
yg tu lah yg buat sy dan org lain percaya. . .

buat AWAK. . .
jika benar kata2 yg awak katakan dulu,
bukan hanya kata2,
maka zahirkanlah dgn jalan yg telah Allah syariatkan pda kita. . .

buat AWAK. . .
jika dgn sgala effort yg tlah awk buat ni
menunjukkan keikhlasan hati awak,
in shaa allah,
Allah akan tunjukkan jalan pada sy. . .

tapi buat SAYA,
masih,
saya masih menanti, berharap agar 
ALLAH tunjukkan jalan yg terbaik utk saya, awak, awak dan semua. . .

pilihan dari Allah jua penting utk kita semua. . .

in shaa allah,
musyawarah brsama org2 yg banyak pengalaman. . .

andai mmg dah sampai jodohnya,
siapa aku untuk menolak. . .

timbang tara. . .
masih menimbang lebih kurangnya diri aku
utk galas segala tanggungjawab tu. . .

in shaa allah. . .
istikharah jua dapat membantu. . . 

jika semua dipermudahkan,
maka 
yakinlah dgn pilihan yg telah dibuat. . .

in shaa allah. . .


wassalam. . .


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...