BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Monday, 7 April 2014

~Deep~

Assalamualaikum. . . .

too many things to do yet too little time. . .
rase mcm xsempat je. . .
kenapa begitu?
sedangkan masa tu lebih dari cukup dah Allah bagi kat kite. . .

cuba check and reflect balik amal ibadat kita. . .
adakah kita dekat, hampir ataupu dah jauh dari Allah?
kita sentiasa nak tinggalkan, jauhkan diri dari DIA,
sedangkan DIA, 
sentiasa dekat dengan kita. . .
saat kita jauh dari DIA,
DIA bagi ujian, dugaan pada kita..
kerana apa?
kerana DIA nak dengar rintihan kita. . .
DIA nak kite berdoa pada DIA. . .
DIA uji sebab DIA sayang..
kerana itu. . .

tapi kita,
bila kita diuji,
kita lebih banyak merintih pda teman2,
keluarga, fb,twitter. . .
untuk ape?
Allah uji sebab DIA nak kita rintih pda DIA. ..
tapi kita??
cakap mcm org yg xde iman,. ..
"kenapa aku diuji, kenapa???"
selalu kita ckap mcm tu,kan?

maka tidaklah Allah memberati hambaNYA melainkan
untuk kita beriman kepadaNYA. . .
jadinya,
kita pun kena yakinlah dgn ketentuan Allah. . .

setelah ribut taufan datang melanda,
pasti ada sang mentari yg kan muncul. . .
sama je dgn ujian Allah ni, sama je. . .
setelah diuji bertubi2,
yakinlah,
pasti ada sinar bahagia kan menanti kita. . .
jika tidak esok, luse,
pasti, pasti kita akan peroleh sesuatu. . .
yg penting sabar,yakin dgn ketentuanNya. . .


untuk pertama kalinya,
aku menerima kebenaran itu . . .
mulanya pahit utk ku terima. . .
sangat pahit. . .
tapi,
berbalik kepada ketentuan Illahi. . .
Allah jauhkan kita dari seseorang tu
pastinya bersebab. . .
walau sekuat mana kita pertahankan dia,
tapi, andai kata
sudah ketentuan Allah yg dia mmg bukan milik kita
mmg dia bukan jodoh kita,
makanya begitulah. . .
aku tahu,
bukan senang nak melepaskan org yg kita sayang 
pergi dari hidup kita, tapi,
yakinlah. . .
andai dia dgn kita,
bisa menambahkan lagi kemurkaan DIA,
untuk apa?
jika benar cinta,
pasti mahu ke syurga,kan?
walau saling tak memiliki,
pasti dan pasti,
kita nak sama2 menuju ke syurga. . .
itulah cinta yg sebaiknya. . .
menjadikan Allah dan syurga tujuan utama kita. . .

sudah cukuplah dgn rasa hampa,kecewa,sedih
melihat dia dgn yg lain.  . .
kerana apa?
kerana itu sudah ketentuan Illahi. . .
pasti ada insan yg jauh lebih baik dari dia
yg menantikan diriku,in shaa allah. . .
kalau tidak di dunia ini,
pasti dan pasti,
di akhirat kelak. . .
dunia ni pinjaman je,
jadinya,
jika mahu,
pohonlah pada Allah,
andai bisa,
aku ingin bersamanya di syurga kelak. . .
begitu. . .
cinta yg seikhlasnya adalah,
dgn melihat dia bahagia dgn org lain,
kita pun turut merasa bahagia. . .
in shaa allah. . .
aku juga begitu. . .
ku doakan dirimu bahagia bersama dirinya. . .

satu je pesanan aku utk diri kamu 

semoga berbahagia selalu bersama dirinya,ya?

sbagai kawan,
aku selalu doakan dirimu. . .


untuk diri aku sendiri,


alhamdulillah,
aku masih punya Allah :)

wassalam. . .


Saturday, 22 March 2014

~Menentang Perjodohan~

Jalinan cinta kasih kita
Yang kita rajuk berdua
Kini tinggal kenangan
Menolehkan rias luka
Ku merana…
Namun..Kan ku cuba
Untuk tenangkan jiwa hadapinya
Ku cuba berjalan sendiri
Hati suara yang menjelma
Ikut isyarat hati
Tetapkan menggetar jiwa yang merana
Kasih..Kan ku cuba
Untuk melupakanmu
Namun ku tak mampu
Chorus
Dengarkanlah duhai kasih
Cinta di hati hanya untukmu
Tak bisa pindah ke lain hati
Walau jodoh dari orang tua
Percayalah duhai kasih
Ku menentang perjodohan ini
Hanya dirimu yang ku cintai
Jangan pergi meninggalkan aku
Kembalilah kasih
Kita buka lagi lembaran baru
Berdua kita rajuk hati
Yang hampir terluka


best lagu ni.. . .
aku suka lagu ni,
lirik die pun best. . .
ada kene mengena dgn diri sendiri ke? eh?
uhmmm,entah la. . .
tarik nafas dalam2. . .
biar Allah saja yg tahu. . .
doa yg terbaik buat diri. .. .
DIA Maha Mendengar,
DIA juga sebaik2 Perancang. . .
akur dgn apa jua yg telah ditentukan. . .


Sunday, 2 March 2014

~ku terima~

ASSALAMUALAIKUM. . .. 

Alhamdulillah,
masih dapat hidup di dunia 
pinjaman Illahi ini utk seketika. . . .

hari ni,
majlis watikah pelantikan jpp 
bgi sesi 2014/2015. . .
 tu maknanya,
kami terima amanah utk dipikul dan
disandang di bahu kami. . .
berat. . .
sungguh berat,namun
dgn kepercayaan &sokongan yg diberikan,
in shaa allah,
kami mampu menggalasnya dan
buat sehabis baik. . .

alhamdulillah,
boleh aku katakan adalah,
bila masuk sbagai ahli jpp ni,
even belom kenal betul2,
tapi 
ukhwah yg terbina within 1 month after prk yg lalu,
sangat2 lah awesome. . .

boleh juga aku katakan yg 
kami sebagai satu keluarga yg baru. . .
keluarga means,
bila susah ke senang ke,
sakit ke, bahagia ke,
kami sama2 rasa. . .

cubit paha kanan,
paha kiri terasa. . .

in shaa allah,

aku bahagia dgn adanya mereka sebagai 
keluarga baru aku di sini. . .
tambah2 lagi,
kami ni satu kepala. . .
even masa tegang pun,
kami masih mampu tuk gelak ketawa,
bergurau senda sesama kami. . .
tu caranya kami menerima satu sama lain. . .

diharapnya,
kami dapat menerima baik,buruk nya perangai masing2,
sbb nya,
manusiaaa. . .
tiada yg sempurna. . .

ada kawan2 yg memahami ni,
hidup ni jadi sangat indah. . 
dgn ukhwah yg rapat,
kita xperlukan duit berjuta pun utk bahagia,
cukuplah dgn hadirnya teman2 yg 
dapat terima diri kita apa adanya. . .
dgn adanya teman2 yg dpt gembirakan kita masa kita down,
masa kita sedih,
mereka ada utk pinjamkn bahu
utk kita bersandar. . 
benda ni yg paling susah nak cari,
susah nak diganti bila hilang. . .
tak percaya?
aku dah rasa smua ni. . .
tak semua dapat terima buruk kita. . .
ada yg nak tengok baik kita je. . 
yg buruk kita ni,
die lgsung xleh nak terima. . .
kau bahagia ke dpat kwan mcm tu,
of course la tak,kan?

alhamdulillah atas nikmat teman2 yg baik
yg sudi ada di keliling aku masa
up and down aku. . .
aku hargai. . .

mungkin aku jarang nak luah yg aku sayang teman2 aku,
tapi
if u know me,
then u'll know how i shows my love
towards u. . .
luah not thru words,
but i tend to use actions....
that's me. . .
susah nak ubah. . .



akhirulkalam,
pada semua yg kenal,berkawan dgn aku,
thanks aku ucapkan sbb hadir dlm hidup aku. . .
maaf andai kata aku ni
xpernah nak sempurna di mata korang. . .
andai ada salah silap aku,
maafkanlah aku. . .


wassalam. . . .

Thursday, 20 February 2014

~Di Antara Serius Dan Main2 ~

ASSALAMUALAIKUM, . . .

tibe2 tergerak hati nak menaip encik blog
hari ni,hehe. . .

kata2 dari Ustazah Fatimah Syarha
begitu memberi impak kpd diri. . .

tak rugi ak join talkshow
Aku Ada Wali tu. . .

if betul lelaki serius,
dia bukan datang mengorat kau,
tapi dia mengorat WALI kau. . .

mengorat wali kat sini
bukanlah kata menggedik2 dgn mak abah,
mengorat kat sini means
he shows his effort to make u as his wife
in a right way. . .

tu, baru betul. . . .

bukan kata bile die berkenan dkat kau,
die pegi mengorat kau,
tu sah2 la die xde keberanian nak
jumpe mak abah kau. . .

andai kata die memang serius nak jadikan kau
ni sbagai teman hidup kau,
dia xkan teragak2 utk jumpa WALI kau. . .

tapi,
aku pun xtau lah. . .
tibe2 terdetik soalan dlm hati. . .
yg dah jumpe wali ni,
kenapa kau nak sia2kan org
yg dah kau yakin dgn pilihan kau?
maksud aku,
ok, 
kau dah nekad jumpe wali die,
then,
dgn senang2 je ke bila kau dah xsuka,
kau biar mcm tu je?
tak ke mcm sia2 je kau pegi jumpe wali die?
and bila wali dia dah yakin dgn kau,
kau blah mcm tu je?
bro, this is not a game!!
once perempuan bawak lelaki jumpe dgn parents, keluarga dia, 
tu maknanya, perempuan tu mmg serius la dgn kau.. 
ni brdasarkan pengalaman sendiri...

ye,
aku tau,
kita hanya merancang,
allah yg tentukan. . .
tapi,
allah dah kata,
allah xkan ubah nasib sesebuah kaum,
andai mereka xberusaha sendiri. . .
dah tu,
kenapa tak nak usaha to make it become reality. . .

again,

teringat kata2 encik jai masa dlm kelas. .  .

dah awak kalau mmg betul2 nak kat dia,
walau susah mcam mana sekalipun,
awak USAHA lah!!
jgn banyak bagi ALASAN!!
begitulah kata2 encik jai. . .

betul,
andai kita mmg betul2 nak sesuatu,
kite sendiri kene usaha. . .
mcm sbagai contoh,
bila kita lapar,
kite kene pandai la cari mkanan.  . .
tapi, andai kata makanan tu dah ada depan mata,
still,
kite kene usaha utk dekatkan makanan tu,
then suap makanan tu smpai la
masuk ke dlm mulut kita. . .
nampak istilah USAHA kat situ??

simple je tapi
tak ramai yg buat.  . .
hanya berserah tanpa sebarang usaha. .. . 

ibarat menunggu je makanan masuk ke dlm mulut
tanpa sbarang usaha utk gerakkan tangan
utk capai mkanan trsebut.. . .

aku skrang hanya mampu menghela nafas yg panjng. . .

aku rasa aku dah usaha dah,

yg selebihnya,
aku redha, pasrah, berserah pda Yang Esa. . .

moga2 Allah tentukan yg terbaik utk aku dan dirinya. . .



wassalam. . . .

Wednesday, 12 February 2014

~takdak title~

assalamualaikum. . .

Alhamdulillah,
masih Allah bagi kesempatan utk bernafas, , .

sibuk sikit akhir2 ni. . .

ok,
tipuuu
sibuk banyak sebenarnya. . .

dan bakal sibuk utk hari2 yg mendatang. . .

rindu encik blog. . .
lama xtulis. . .

tak menyempat nak taip. . .
asal bukak,
mata pun dah kuyu, badan dah letih, then
end up dgn tutup je tanpa sbarang jejak. . .

ni pun menunggu detik nak g meeting. . .

kena susun jadual bebaik la nanti sbb
 masa tu kan emas,. . .
bila bunyik emas,
dah confirm2 la mahal, kan?
so,
hargai masa yang ada. . .

lately,
ramai jgk yg tegur aku mcm dh kurus sikit,
eh,ye ke?
aku rase mcm biase je?
hahaha. . .

entah,
mungkin sbb xsempat nak jaga makan,minum,
rehat dan sebagainya,
nampak xbrmaya skit kot?
kuikuikui. . .

xpelah,
bagus jgak mcm ni,
dpt jgk kurus,kan?
tapi,
part bila dah xjaga makan,minum,tido ni
ade plak side effectnyaa.. . .
sakit lama berulang lah. .. 
migrain lah,
gastrik lah. . .
haa. . .
yg ni mmg xleh biarkan. . .

kene jaga. . .
kene sayang diri sendiri. . .
kalau diri sendiri xjaga,
sape lagi yg nak jaga,kan?

hahh,
tau pun. . .
*tepuk dahi. . .





in shaa allah,
Allah kuatkan aku utk lalui sume ni. ..

wassalam. . .

Friday, 24 January 2014

~Inilah TakdirNYA~

ASSALAMUALAIKUM. . .

Alhamdulillah,
masih diberi kesempatan utk bernafas
dan hidup di dunia ini
utk smentara waktu... :)

entry sebelum ni,
aku ade ckap aku ade tercalon utk jpp,kan?

semalam dah dpat tahu resultnya. . .

aku salah satu yg terpilih. . .

berkelip2 mata bila kawan sampaikan berita tu,
mase dapat tau tu,
aku tengah drive n odw balik kelantan. . .

masa tu, aku masih ingat berita yg dismpaikn tu 
hanyalah gurauan semata2,
tp setelah dpat mesej dri kwan2
yg ucapkan congrate,
ok,
baru aku percaya berita tu. .. .

perlahan,
hati mulai gusar memikirkan amanah
yg bakal terpikul di bahuku kini. . .
namun,
inilah takdirNYA,
yg harus aku terima. . .

aku tau aku xbrseorangan. . .
aku punya DIA yg
 aku tau aku boleh bergantung harapan. . .

inilah yg sudah tertulis buat diriku yg kerdil ini . .


sudah aku pinta pada Yang Maha Mendengar,
jika aku xmampu utk jalankan amanah 
yg bakal terletak dibahuku,
maka jauhkanlah aku. . .
namun,
seandainya aku mampu,
maka tentukanlah yg terbaik utkku. . .

jadi,
aku yakin,
inilah yg terbaik utkku dariNYA. . .

ya Allah,
permudahkanlah segala urusanku & teman2 seperjuanganku kelak. . .
kami memohon petunjukMU. . .


\

wassalam. .  . .

Sunday, 19 January 2014

~In Shaa Allah~

assalamualaikum. . .


alhamdulillah,
masih diberi kesempatan utk bernafas
di dunia pinjaman Illahi 
buat insan kerdil ini...

In shaa allah,
kalau ada rezeki dari Illahi,
aku sebenarnya ade masuk utk
pencalonan JPP utk sem ni. . .

bukan sekadar suka2,
bukan jua utk main2,

diri ini merasakan ingin menimba ilmu
serta membantu insan2 lain
dgn cara dan sumber yg betul. . .

tiada sebarang pengharapan yg tinggi
sbb calon2 yg tersenarai pun
ada kelebihan mereka yg tersendiri,
melainkan aku yg tidak punya apa2. . .

jadi,
jika sudah tertulis takdir Allah,
bahawa amanah tu bakal diletakkan pada bahuku,
in shaa allah,
aku akan berusaha dgn sehabisnya
utk memikulnya nanti. . .

namun,
andai kata takdir tidak menyebelahi diri ini,
aku tetap redha. . .
kerna siapa aku utk menolak takdir Illahi,bukan?
Allah jua yg Maha Mengetahui. . .
mungkin aku masih xlayak utk memikul amanah
yg besar itu. . .

nampak mmg ringan je,
tapi di akhirat kelak,
amanah ni akan disoal samaada
ia dipikul dgn baik ataupun tidak. . .

takut. . .
bukan tak takut. . .
namun,
jika kita ikhlaskan niat,
in shaa allah,
Allah pasti membantu kita. . .

husnunzhon pada Allah itu indah. . .
dpat buat diri kita jadi org
yg sentiasa bahagia
kerna dpt redha serta pasrah pada ketentuanNYA.. . 

in shaa allah,
doa2kan yg terbaik buat diri ini. . .

aku hanya ingin membantu 
walaupun tak banyak pun,
aku akan cuba sebaik mungkin. . .



wassalam. . .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...