BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Thursday, 25 July 2013

~Aku diuji lagi,alhamdulillah~

ASSALAMUALAIKUM. . . .


Aku diuji lagi kali ini. . .

alhamdulillah,
Allah sayangkan aku, in shaa allah. . .

bila diuji,
terasa sgt dekat dgn DIA,
Maha Pencipta. . .

DIA xnak aku lupakan DIA walau sesaat. . .
allahu allah. . .. 

kali ni,
sungguh berat ujianNYA. . .

Semalam,
bila on da way balik ke rumah,
kereta aku mati di prtengahan jalan Kuala Besut. .  .

mase tu tngah kejar green light tp
tup tup,
kete mati mcam tu je. . .

allah. . .

kelam kabut sngt since,
aku balik berdua je ng nedi. . .

ape nk dibuat?
dh la xreti psal kereta. . .

terus, call abah. . .
smbil2 tu,
ramai jugak yg xprihatin,
hon2 aku. . .
sedangkan mase tu,
aku dh bukak bonet depan kete aku,
nk buat signal emergency tu,
mmg xleh la since kete mmg xleh nk start lgsung. . .

aku expect bateri la since
hari tu ag die buat hal . . .

tapi,
alhamdulillah,
dlm brpuluh2 org yg xprihatin kt jalan tu,
ade jugak hamba allah yg tolong aku
tolakkan kete ke tepi jalan agar xhalang org lain. . .

die tolong mgkin sbb kesian dgn kami since
dah la pompuan. . .
xkan nk tolak sorg2 kete tu,kan?
tu org yg ade manner, and brtimbang rasa. . 
yg takde,
hon2 n marah2 sesuka hati. . .

then,
terus ucap thanks kat abang yg tolong tu,
moga allah plak balas jasa abg. . .

next,
aku terus jalan sorg2 utk cri kedai sparepart. . .
jauh jugak brjalan,
alhamdulillah. . .
ade satu kedai. . .

pegi tanye tauke kedai ade x bateri kete,
tp die ckap xde. . .
hancur remuk hati aku,tapi
prkataan tapi dri tauke kedai
sedikit sbnyak bgi aku harapan. . .
die suruh aku cri kedai sbelah. . .

tanpa buang mase,
trus pegi. . .
tanye then,
alhamdulillah ade. . .
namun,
masih ade tapi. . .
die ckap die xde pekerja utk tlg pasang since
aku mmg xreti nk psang bateri kereta tuuu. . .

tunggu dgn sabar. . .
namun,
alhamdulillah,
sekali lagi allah bantu aku. . .

ade sorg pekerja dari kedai first yg aku pegi tu nk tlg. . .

dah la mase tu luupa nk bawak purse,allah. . ..

naseb baik la tauke tu baik hati. . .
die suruh aku byar kt pkerja tu duit die.. . .

terus aku berlari ke kete aku. . .
die follow aku dari blakang. . .

smpai je kt kete,
die terus tlg psang. . .

alhamdulillah,
hidup kembali syg aku nih. . .

then,
byar duit. . .
terlupa lak pasal warranty. . .
then,
terus buat uturn utk pegi amik kt kedai tu. . .
trnyata,
ade hikmah pasal warranty tu. . .

trnyata aku silap kira duit. . .
aku bagi duit xckup kt tauke tu,
maklumla, mase ngah gelabah. . .
sume jadik huru hara,kan?

aku mintak maaf dgn tauke tu,
tp syukurlah die faham . . .
die plak suruh aku relax. . .
maaf tauke,
sy xberniat nk tipu or pape pun. . .
terus aku bagi duit balik kt die then
mntak maaf skali ag atas salah aku. . .
die ckap xpe n still
suruh aku tenang. . .



alhamdulillah,
dipertemukan dgn org2 yg baik2 n
percya then dpt tlg aku. . .

tauke kedai2 tu,
sumenye berbangsa cina. . .

tapi,
diorang masih tlg aku yg memerlukan ni. . .
syukur sgt2. . .

dlm minggu ni,
berderet ujian datang menimpa diri. . .

bersyukur,
sbb setiap dugaan yg datang tu,
maknanya Allah masih syg n igtkn kita. . .
DIA xnk kite jadik lalai. ..

bile kite diuji,
terus kita sebut nama allah,kan?

nmpak x kat situ yg ujian tu
sbenarnya utk kita kenal n syg allah lagi dan lagi?

sabar duhai hati. . .

senyum walaupun diuji . . .

dan, teruskan prjalanan balik. .  .
agak lewt smpai smlam. . .
tp, syukur alhamdulillah. . .

allah masih panjangkan umur aku, .. . 
;)





wassalam. . . . ;)

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...